top of page
larissa28.jpg

Individuele coachsessie met paarden

Een individuele sessie begint altijd met een intake, het liefst doen we deze in de buurt van de paarden. Naast wat algemene gegevens gaan we hier in op de reden waarom jij je aangemeld hebt voor een coachsessie met paarden. Het kan zijn dat jij zelfs al een coachvraag hebt, als dat zo is diepen we die nog wat verder uit, maar dit hoeft helemaal niet.

Bij het coachen met paarden gaan we uit van Gestalt therapie, in deze theorie gaat men ervan uit dat het grootste niet-opgeloste Gestalt toch altijd boven zal komen tijdens de sessie en dit kan dus zomaar een hele andere vraag zijn dan de coachvraag. Blijkbaar moet deze dan het eerst opgelost worden.

Tijdens de sessie krijg je een opdracht die je bij of met de paarden uitvoert, nooit op het paard. Bij coachen met paarden werken we vanuit gelijkwaardigheid en wanneer een mens op een paard gaat zitten, is er toch altijd sprake van ongelijkwaardigheid, de mens is dan de leider van het paard en dit zal het paard belemmeren om zijn natuurlijk gedrag te laten zien.

Het kan zijn dat je tijdens de sessie al een of meerdere inzichten krijgt die jou helpen om de coachvraag te beantwoorden. Zo niet zal de coach je een aantal vragen stellen, maar het liefst zo weinig mogelijk. Bij de Gestalt therapie gaan we ervan uit dat jij het antwoord op jouw vraag zelf in je hebt en dat zal naar boven komen door in de sessie met het paard dingen te ervaren. Om dit proces niet te verstoren en zeker niet haar oplossing of mening aan jou op te dringen, zal de coach zo weinig mogelijk inbreken in dit proces. Bij coachen met paarden gaat het vooral om jouw ervaring met het paard. Daarbij gebruik je al je zintuigen ( zien, horen, voelen, ruiken, proeven, evenwicht en bewegingen en lichaamsbewustzijn) en dat is meteen de reden waardoor coachen met paarden vaak effectiever is dan alleen luisteren of praten met iemand. Door het samen met het paard ter ervaren komt het inzicht binnen in je gehele lijf, niet alleen in je hoofd.

Soms gebeuren er tijdens een sessie direct al hele bijzondere dingen, soms krijgt iemand een heel mooi en helder inzicht en soms doen er opeens ook andere dieren uit het bos mee, bijvoorbeeld reeën.

Het gebeurt dan ook wel dat mensen teleurgesteld zijn wanneer dit bij hun niet het geval is, maar vaak gebeurt dit dan in de dagen (of soms zelfs weken) na de sessie. Een sessie coachen met paarden werkt lang na, dus het kan best dat het kwartje valt wanneer je opnieuw in een bepaalde situatie komt.

De meeste coachvragen zijn een signaal van een onderliggend probleem/ gevoel/ gedrag/ angst etc. Die zijn vaak niet op een dag ontstaan, dus het is vaak ook niet heel realistisch om te denken dat deze na een sessie helemaal opgelost zullen zijn.

Voor mensen die helemaal niks met paarden hebben kost het ook vaak eerst even tijd om vertrouwd te raken met de paarden.

Vandaar dat we vaak werken met een traject van 3 of 4 sessies, waarin we steeds een nieuwe opdracht geven met of bij de paarden.

Je mag ervan uit gaan dat alle gegevens van jou (intake en aantekeningen tijdens de sessie) met uiterste zorgvuldigheid door de coach bewaard worden en jouw privacy nooit in het gedrang zal komen.

In principe is er tijdens de sessie nooit publiek aanwezig en wordt er gecoacht midden in de natuur op een besloten, prive terrein.

Ook zullen er geen foto of video opnamen gemaakt worden van de sessie, in alle andere gevallen zal de coach jou vooraf om toestemming vragen.

Een individuele coachsessie met paarden duurt maximaal 1,5 uur (90 minuten) en de kosten bedragen €95 per sessie.

logo PPVK PNG_edited_edited.png

Doe-cursus (5 x 2 uur) voor kinderen van de basisschool

Pony Power voor Kids is een training voor basisschool kinderen (groep 4 t/m 7) waarin zij zelf gaan doen, ervaren en leren. Daardoor is dit meer dan een gewone assertiviteits- of sociale vaardigheidstraining.

De cursus bestaat uit 5 lessen van 2 uur en een terugkom moment van 2 uur.

De thema's die aan bod komen zijn o.a.: adequaat communiceren, zelf oplossingen bedenken, vergroten van zelfvertrouwen, het herkennen van grenzen bij zichzelf en anderen, samenwerken en omgaan met emoties van zichzelf en anderen.

In kleine groepjes (4-6 kinderen) werken de kinderen, samen met de pony's aan de opdrachten. De opdrachten bieden voor iedereen, op elk niveau voldoende uitdaging, binnen ieder zijn of haar mogelijkheden.

Maar, nog belangrijker, in een prettige leeromgeving, op een plezierige manier, worden er door elk kind stappen gezet!

Na het uitvoeren van de opdracht wordt het proces altijd nabesproken door de 2, goed opgeleide, ervaren trainers met een achtergrond in onderwijs of hulpverlening (alle trainers zijn in het bezit van een VOG en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering), om zo de transfer naar het dagelijks leven te maken. Daarnaast krijgt elk kind ook een eigen werkboek waarin ook nog gereflecteerd wordt op alles wat de kinderen ervaren hebben. Iedere les heeft een eigen thema wat geïntroduceerd wordt in het werkboek, thuis kunnen ouders/verzorgers samen met het kind aan de slag gaan met dit boek (30-60 min) zodat het geleerde ook vanuit de thuissituatie ondersteund kan worden en in allerlei dagelijkse situatie toegepast wordt.

De pony's die gebruikt worden voor deze training zijn gewend aan kinderen. Pony's zijn oordeelloos maar reageren wel op het gedag van het kind. Wanneer de kinderen hun gedrag aanpassen, zullen de pony's daar dan ook direct op reageren met hun gedrag.

Na afloop van de les is er vaak nog wel even tijd om een pony te borstelen of te helpen met de kruiwagen, op die manier laten de kinderen het geleerde in de les bezinken.

De cursus is inclusief:

 • 5 lessen van 2 uur met elk een nieuw thema;

 • een uniek eigen Pony Power werkboek;

 • een diploma uitreiking;

 • een verslag voor de ouders;

 • de terugkommiddag, ca. 6 weken na het einde van de cursus;

 • begeleiding door 2 goed opgeleide ervaren coaches.

De cursus wordt aangeboden voor €295,00 per kind.

logo PKvoor Pubers PNG.png

Sociale vaardigheids training door doen, voor pubers (5x)

Paardenkracht (PK) voor Pubers is een uniek, sociaal en emotioneel ontwikkelingsprogramma voor jongeren mét paarden!

De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2 uur en een terugkom moment van 2 uur.

PK voor Pubers is geschikt voor alle schoolverlaters, brugklassers en pubers die behoefte hebben aan wat extra begeleiding op het gebied van sociale ontwikkeling en emotionele groei.

De thema's die aan bod komen tijdens de cursus (oa duidelijk communiceren, NEE kunnen zeggen, effectief samenwerken) zijn allemaal erg actueel voor pubers en hun ouders/verzorgers. Door opdrachten hierover uit te voeren met de paarden worden de pubers ondersteund bij hun sociale- en emotionele ontwikkeling. Op deze manier ontwikkelen zij een positief zelfbeeld en leren zij zichzelf te manifesteren in lastige situaties.

Ouders/ verzorgers kunnen over de schouder van de puber meekijken en doen door middel van het persoonlijk Paardenkrachtboek, wat iedere deelnemer ontvangt. Door het uitvoeren van de opdrachten worden de pubers uitgedaagd tot communiceren en samenwerken met hun ouders en op die manier worden de opgedane vaardigheden nog beter geïmplementeerd in het dagelijks leven.

Tijdens de training zorgen wij ervoor dat het geen suffe-zit-sova training wordt door de informatie in het boek af te wisselen met opdrachten die de pubers buiten met de paarden gaan uitvoeren. In kleine groepjes van max 6 pubers gaan ze aan de slag met de opdrachten. Er wordt niet gereden op de paarden en ervaring met paarden is ook helemaal niet verreist. Door het samenzijn en aanraken van de paarden wordt er in de hersenen van het kind oxytocine aangemaakt waardoor de puber even in het moment kan zijn en zijn zorgen kan vergeten.

Doordat de paarden reageren op het gedrag van de puber, leren zij veel over gedragsvaardigheden, zij leren naar zichzelf kijken. Hierdoor krijgen zij meer inzicht in hun eigen gedrag en de gevolgen daarvan. Op het moment dat zij hun gedag veranderen zullen de paarden ook anders reageren, dus dit geeft direct feedback op hun gedrag. Op die manier wordt het gedag direct bekrachtigd en dat zorgt voor de beste en mooiste leermomenten.

Deze training kost €295,00 per kind en dat is inclusief:

 • 5 bijeenkomsten van 2 uur

 • 1 terugkom moment

 • begeleiding door 2 goed opgeleide, ervaren coaches

 • persoonlijk Paardenkrachtwerkboek

 • drinken en versnaperingen

 • certificaat van deelname

fit.jpg

Teambuilding of -training, maatwerktrajecten

Is jullie team explosief gegroeid dit jaar, of is jullie bedrijf opgegaan in een fusie? Zijn jullie op zoek naar nieuwe teamleden, of komen jullie niet tot prestaties. Zou de communicatie beter kunnen? Willen jullie weten wie op welke plaats het beste tot zijn recht zou komen?

Of zijn jullie gewoon op zoek naar een leuk en interessant teamuitje?

Voor al deze vragen kunnen wij een maatwerk oplossing bieden, neem contact met ons op en wij gaan voor jullie aan de slag om en een geslaagd evenement van te maken!

sbb-beeldmerk.png

BPV/stage

Onze missie is het om mensen te helpen bij hun ontwikkeling, dus daar hoort ook BPV en stage bij. Op dit moment zijn wij SBB gecertificeerd voor de volgende opleidingen: Dierverzorging niv 2,3 en 4, Paardenhouderij niv 2,3 en 4 en Paraveterinair, 1e PVB.

Staat jouw opleiding er niet bij maar wil jij wel graag bij ons stage lopen? Neem even contact op met ons, dan gaan we kijken of we jouw opleiding toe kunnen voegen.

Omdat wij een klein bedrijf zijn kunnen wij jouw extra goed begeleiden tijdens jouw stageperiode, de stagebegeleider is bovendien ex- docent dierverzorging en paardenhouderij, dus goed op de hoogte van alle taken en werkprocessen.

Ben jij juist op zoek naar een stageadres waar jij zelfstandig een plan mag uitwerken en implementeren of bijvoorbeeld een onderzoek uitvoeren? Ook dat kan bij ons, wij helpen studenten graag bij het ontwikkelen van eigenaarschap en stellen daarvoor graag onze locatie beschikbaar.

FDUN1902 (1).JPG

Dagbesteding/ individuele begeleiding

Wil jij je dag graag zinvol besteden en vind je het leuk om paarden te verzorgen?

Vind je het leuk om buiten bezig te zijn, midden in de natuur?

Naast het voeren en verzorgen/ trainen van de paarden, onderhouden wij samen het terrein dat betekent bijvoorbeeld: de rijbak/coachruimte vlak maken met de trekker, maar ook de mest uit de paddocks harken en hagen of bomen snoeien. Sommige klussen moeten iedere dag gedaan worden andere iedere week of iedere maand. Omdat we buiten werken in de natuur zijn veel klussen ook seizoensgebonden, zoals bijvoorbeeld het onderhoud van de weides.

Lijkt dit jou leuk? Neem dan contact op dan kijken we samen naar de mogelijkheden om dagbesteding bij ons te gaan doen.

IMG_6303.JPG

Re-integratie

Zit je thuis en zou je graag een start willen maken op weg naar een nieuwe baan?

Bij ons kun je werken aan arbeidsritme doormiddel van het verzorgen van de paarden en het onderhouden van het terrein en schoonmaken van de vakantiewoning.

In overleg met UWV of jouw re-integratie begeleider kunnen we samen een plan maken dat bij jou past met of zonder coachsessies met de paarden.

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via info@vivalcoaching.nl

IMG_7670_edited.jpg

Vrijwilligers/ verzorgers

Heb jij tijdens de sessies ervaren hoe prettig het is om in de buurt van de paarden te zijn maar heb je thuis geen tijd of mogelijkheden om een paard of pony te houden?

Zou je graag een of meer dagen per week een van onze pony’s willen verzorgen, dit kan ook samen met je kind (-eren). Het verzorgen bestaat uit het borstelen en vertroetelen van de pony, je mag er ook mee wandelen of grondwerk mee doen in de bak, als het warm is mag je de pony ook wassen. Je hebt dan toch een beetje een eigen pony voor een paar dagen per week. Hier zijn geen kosten aan verbonden maar in ruil daarvoor vragen wij wel of jij mee wilt helpen de mest uit de paddock/weide of stal wilt halen. Verzorgers rijden niet op de paarden. Op basis van beschikbaarheid, vraag naar de mogelijkheden.

IMG_6321.JPG

Prive paardrij-lessen

Verzorgers rijden niet op onze paarden en pony’s, wij zijn geen manege en bieden dus ook geen groepslessen aan. Op verzoek en dit wanneer het welzijn van het paard ten goede komt, worden de paarden wel af en toe ingezet voor privélessen.

In deze lessen is er veel aandacht voor de omgang en het wezen van het paard. Door je te verdiepen in de manier waarop een paard denkt en leert, kun je de hulpen veel effectiever doorgeven aan het paard en wordt het rijden een prettig samenspel tussen ruiter en paard.

De kosten hiervan bedragen €42,50 per les (€25 per half uur privéles en €22 per les voor kinderen van 6 tot 12 jaar)  en alleen op basis van beschikbaarheid.

bottom of page